A kismedencei gyulladás tünetei, kezelése

Medencegyulladás

Milyen tünetek utalhatnak petefészek-gyulladásra? A petefészek, illetve a petevezeték gyulladása évente több millió nőt érint világszerte, és ha nem kezelik megfelelően, akár olyan súlyos szövődményei is lehetnek, mint a krónikus fájdalom, a meddőség vagy a daganatos betegségek.

A vesegyulladás fajtái és tünetei

Petefészek-gyulladás okai A petefészket, a petevezetéket, a méhet érintő gyulladásos betegségeket összefoglaló néven kismedencei gyulladásnak pelvic inflammatory disease — PID nevezik. A betegség oka a medencegyulladás esetben valamilyen kórokozó, melyek a hüvelyből kerülhetnek "feljebb", medencegyulladás petevezetékbe vagy a petefészekbe.

A köznyelvben a petefészek gyulladás és felfázás megnevezések terjedtek el. Az Egyesült Államokban a kismedencei gyulladás a meddőség leggyakoribb medencegyulladás oka. A kismedencei gyulladásban szenvedő nők mintegy egy ötödénél meddőség, egyharmadánál pedig kiújuló fertőzés alakul ki. A kismedencei gyulladás általában a szexuálisan aktív nőknél jelentkezik. Ritkán érinti az első menstruáció előtt álló leányokat, a terhes nőket, illetve medencegyulladás menopauza után lévő nőket.

Éppen ezért a kismedencei medencegyulladás rizikóját jelentősen növeli többek között a szexuális partnerek medencegyulladás váltogatása, illetve a rendszeres hüvelyöblítés. Medencegyulladás kismedencei gyulladás megfelelő, időben elkezdett kezelése rendkívül fontos, a betegségnek ugyanis súlyos szövődményei lehetnek, többek között például teherbeesési nehézségek és meddőség, méhen kívüli terhesség, vagy krónikus medencetájéki fájdalom.

fájó gyomor-ízületek skarlát az artrózis kezelésében

Ritka, de medencegyulladás veszélyes szövődmény lehet, ha a fertőzés a májat is megtámadja. Milyen tünetekkel járhat együtt a kismedencei gyulladás? A betegség tünetei a fertőzés súlyosságától függnek, előfordulhat, hogy valaki különösen az első időszakban semmilyen tünetet nem tapasztal, másoknál viszont igen intenzíven jelentkezhetnek.

medencegyulladás reumatikus fájdalom tünetei

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a láz és hidegrázás, a közösülés közbeni fájdalom és túlérzékenység, fájdalmas vizeletürítés, a hányinger és hányás, medencegyulladás étvágytalanság és az általános gyengeség.

A tünetek gyakran a menstruációs vérzés utolsó napjaiban, vagy az azt követő napban érezhetőek. Szintén igen medencegyulladás az alsó hasi tájékot érintő fájdalom, mely általában tompa és medencegyulladás, a has mindkét oldalát érinti és állandó, nem pedig hullámokban jelentkező. A fájdalom kisugározhat a hát alsó részébe és a derékba is.

artrózis kezelése aloe juice-val

A fájdalom intenzitása nem állandó, a betegek medencegyulladás szerint mozgás, sportolás vagy éppen a már említett közösülés hatására erősebbé válhat. A fájdalom általában nem tart tovább egy hétnél; a medencegyulladás is hosszabb ideig tartó alhasi fájdalom egyáltalán nem jellemző a kismedencei gyulladásra, annak oka más betegségben keresendő. Mikor kóros a menstruációs vér? Kattintson medencegyulladás

medencegyulladás menopauza ízületi betegségek kezelése

Az medencegyulladás mintegy háromnegyedében a hüvelyváladék állagának, mennyiségének megváltozása is medencegyulladás medencegyulladás váladék a megszokottnál nagyobb mennyiségű, sűrűbb és kellemetlen szagú. Ritkábban, de medencegyulladás közösülés utáni vérzés is.

Kismedencei gyulladás nőgyógyászati kezelése, kivizsgálása

Mivel a tünetek meglehetősen általánosak, más, a női nemi szerveket medencegyulladás problémákra pl. A manuális vizsgálat során jelentkező alhasi fájdalom vagy túlérzékenység szintén a kismedencei gyulladás egyik jellegzetes tünete.

Forrás: EgészségKalauz.

  1. A vesegyulladás fajtái és tünetei - Medicover Magánkórház
  2. Kötőhártya-gyulladás és ízületi fájdalmak