Hír: Overcast - Interjú
(Kategória: Interjú)
Küldte: Andrea
csütörtök 08 november 2012 - 16:28:20

Beindulni látszik az Overcast szekere. Újra. Az 1999-ben alakult zenekarnak egyszer már sikerült komoly rajongóbázist maga mögé állítani, és most, több mint 1 évtizeddel később a srácok ismét készen állnak megmutatni mindenkinek, hogy milyen is az igazi, hamisítatlan Dirty Rock N' Roll. Kérdéseimre a frontember, Novák Árpád válaszolt.

Mikor utoljára beszélgettünk, nagy elánnal indult be a zenekar és elkészült a visszatérő EP. Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Így bő félévvel később azt kell, hogy mondjam, az a bizonyos „nagy elán” a jelenlegi lendülethez képest laza középtempónak tűnik.

Az EP felfogható egy jól sikerült kísérlet eredményének, ugyanis miénk volt az EvoSound stúdió első publikált anyaga. A minap azzal poénkodtunk Krisztiánnal, hogy nyilván a Zanzibár is azért ott készítette el a dobfelvételeket, mert felnéztek a hely weboldalára és meghallgatták a mi „kurva jól sikerült anyagunkat” haha. Ez persze csak vicc (vagy lehet, hogy nem?!), de a lényeg az, hogy tényleg egész pofás kis felvétel kerekedett.

Mondom ezt úgy, hogy az Overcast alapvetően nem arról híres, hogy egy jól sikerült buli, vagy néhány jobb felvétel után hónapokig elégedetten verdesi a saját nem létező vállát, hogy mekkora császár a banda. Ez egy erősen önkritikus társaság és elég szigorúak vagyunk magunkkal szemben. Annak ellenére, hogy nem progresszív matek-metált gyártunk, nem elégszünk meg a „szódával elmegy” megoldásokkal. Elég sok olyan demo felvételünk van, amit más zenekar simán publikálna és nálunk a lomtárban végzi. Igenis fontos, hogy minden a helyén legyen, és legalább nyomokban felidézze az amúgy reprodukálhatatlan „élő hangulatot”. Sosem csináltunk titkot abból, hogy ez a zenekar alapvetően koncertbanda. Ennek megfelelően is dolgozunk és gondolkozunk.

Mindezek figyelembevételével alapvetően pozitív visszajelzéseket kaptunk, legalábbis azoktól, akik megértették, hogy miről szól ez a történet. Ez egy Rock N' Roll banda, Rock N' Roll felfogással. A Soundcloud profilunkon a lejátszások száma meghaladja a hétszázas számot, és a követhető letöltések száma is száz fölött van. A „Törjön szét” EP kapcsán sikerült begyűjtenünk néhány új Overcast rajongót, akad közük egy-két határon túli arc is. Kaptam visszajelzéseket Erdélyből és szlovákiai magyaroktól is. Erre külön büszke vagyok.

Röviden összefoglalva az anyag igenis elérte a célját. Új emberek ismertek meg minket, új helyekre jutottunk el és megerősítette a lemezfelvételi szándékunkat, annak ellenére, hogy óriási a túlkínálat a piacon.

Jó érzés, hogy az embereknek bejön az, amit szívből-lélekből alkotunk. Rengeteget változtunk az évek során, de mindig abba az irányba, amerre mi akartunk. Soha nem a trendek egyengették az utunkat. Nem egyszer hallottam már, hogy „A Dirty Rock N' Roll a kilencvenes években volt menő”. Na és akkor mi van?! A koncertek igazolják, hogy erre igenis van igény. A Rubicon lemezbemutatóján is bemozdultak ránk a dallamos Heavy Metal hívei és ez csak egy példa a sok közül. Megjegyzem itt is születtek új barátságok.



Mint oly sok zenekar esetében, nálatok is tagcserék akadályozzák a gördülékeny előrehaladást. Ezzel kapcsolatban most mi a helyzet?

Köszönöm a kérdést! Jelentem minden a legnagyobb rendben. Tíz év után visszatért közénk az Overcast harmadik alapítótagja, Veres Zoltán „Zotyó”. Anno ő volt a mi basszusgitárosunk, most viszont a szólógitáros posztot vállalta magára. Amint belépett a próbaterembe, valahogy megváltoztak a dolgok. Az első pillanattól benne volt a levegőben, hogy itt valami komoly dolog készülődik. Néhány próba után olyan szólókat hozott le, hogy nem győztem felkaparni az állam a padlóról. Mondtam már, hogy alapvetően kritikus a zenekar? Mégis levett minket a lábunkról. És akkor arról nem is beszéltem még, hogy Gábor és Zotyó együtt egy utánozhatatlan alkotó páros. Szavak nélkül is megértik egymást lassan tizenöt éve, ugyanis már az Overcast előtt, sorkatonaként is együtt zenélgettek.

Két fontos esemény történt veletek idén: játszottatok a Rubicon lemezbemutatóján és felléptetek a Zorall Sörolimpián. Milyen élményekkel gazdagodtatok?

A Zorall sörolimpia az idei év legpozitívabb meglepetése volt számomra. Őszintén, nem tudtam mire számíthatok, de valahogy mégis a zsigereimben éreztem, hogy ütni fog a dolog, csak azt nem gondoltam, hogy ekkorát. Ráadásul a környékre szerveztük meg a nyaralásunkat is, egybekötve a fesztiválozással, ez még egy plusz hangulatot adott a dolognak.

Valami hihetetlenül jól sikerült az egész. Élmény volt minden nap, nagyon jó koncertekkel. Büszke vagyok rá, hogy délután, dög melegben, „kis színpadon” is képesek voltunk megmozgatni a népet, és mindenkit megtanítani arra, mit is jelent az élet kapuja. A fesztivál további napjain nem egyszer hallottam vissza, hogy sikeres volt az edukáció...Haha. Remélem jövőre már a nagy színpadot gyalázhatjuk.

A Rubicon lemezbemutatóra a szokásosnál is nagyobb lelkesedéssel készültünk. A zenekar háromötöd része már sikeresen megjárta a lemezbemutatónak teret adó klub színpadát, még 2006-ban, más néven, hasonló alapokkal.Bizonyítani akartunk és bizonyítottunk is. Élmény volt együtt dolgozni a Flúg és a Rubicon zenészeivel. A Rubicon énekesével Ducossal még a nyári előkészületek alkalmával összebarátkoztunk, azóta legurítottunk már pár korsó sört.

Ősszel, két alkalommal is játszottatok a Cool Head Klannal. Milyen volt?

Az első lemez óta csípem a zenekart. Közös pont bennünk, hogy Ők is mertek új utakra lépni. Molics Zsolti egy hatalmas torok, és megtiszteltetés volt számunkra, ahogy a második koncertre is elhívtak minket. Zsoltit kifejezetten meggyőzte a bemutatkozásunk és innentől mi sem természetesebb alapon hívott minket újra. Kb. így nézett ki a dolog: „Srácok, jó, amit csináltok, szívesen játsszunk veletek”. Csendben megsúgom, nem az érdi közönség látott minket együtt utoljára. Érdemes figyelni az információkat, mikor zenélünk együtt ismét. A Big Bike pubban nem sokat láttam a füstgéptől, de állítólag pörögtek ránk a népek és Érden is sikeresen megalapoztuk a hangulatot. Büszke vagyok a közös koncertekre.

Összeállt a banda. Ezzel már neki tudtok indulni a nagylemeznek. Hol tartotok?

Ha kevésbé lennénk szigorúak saját magunkkal szemben, már korábban is kiadhattunk volna egy lemezt, de úgy vagyunk ezzel, hogy ennyi év tapasztalattal a hátunk mögött egy olyan anyagot kell letennünk az asztalra, ami nem „egy a sok közül” és nem szeretnénk a régi anyagok között kotorászni.

Ez egy régóta létező, mégis teljesen friss banda, teljesen friss lendülettel, tenni akarással és indulattal. Zotya pedig egy hatalmas zenész és szeretnénk megadni neki a kibontakozás lehetőségét. Amint egy emberként rábólint a banda, hogy irány a stúdió, megyünk. Jelenleg csiszolódunk és alkotunk.

Nem szeretnék nagy szavakat, nem szeretnék önajnározást, egyszerűen egy olyan lemezt akarunk készíteni, ami bármelyik Rock N' Roll rajongó lejátszójába hosszú időre bebetonozza magát. Addig is lesznek meglepetések, nem hagyjuk leállni a gépezetet. Érdemes nyomon követni a velünk kapcsolatos információkat.

Tervek jövőre?

Pár napja indult a közvélemény kutatás a következő Zorall Sörolimpia kívánt fellépőivel kapcsolatban. Az Overcast már jóval több, mint száz szavazatot kapott, a jelenlegi állás szerint ezzel komoly neveket is megelőztünk. Ez egy óriási elismerés a közönség részéről, és igazolja, hogy kíváncsiak ránk az emberek. Az említett lemezfelvételi szándékon kívül természetesen koncertek is várhatóak és gondolom azoknak, akik ismernek minket nem jelent különösebb meglepetést, hogy szeretnénk felülmúlni idei önmagunkat. És ki tudja, lehet a dobhártyákon kívül retinákat is rombolunk majd, rögzített anyagon...:)






Ezen hír származási helye: Metalkilincs
( http://metalkilincs.hu/news.php?extend.519 )