Hír: The Involution - Kétféle zene van. Ami tetszik, meg minden más – Interjú
(Kategória: Interjú)
Küldte: Andrea
vasárnap 25 február 2018 - 17:22:45


The Involution. Miért ezt a nevet választottátok?

A név a társadalomkritikusságunkra utal. A szó jelentése visszafejlődés, az evolúció ellentéte. A hétköznapokban a világ alakulását szokás fejlődésnek beállítani és néhány dolog tényleg fejlődik is, de összességében mintha a végzete felé rohanna az emberiség. A bolygót lassan lakhatatlanná tesszük az életmódunkkal, annyian vagyunk, amit már nem bír el az ökoszisztéma és miközben a szabadságot alapértéknek tartjuk ebben a kultúrkörben, a mindent behálózó technológia révén a „Nagy Testvér” szinte minden lépésünket figyeli.

Angol névhez, angol ének? Bár ez nem mindig van így, de engem mindig izgat ez a kérdés.

Az előző válasz tükrében talán furcsán hangzik, de mi egy olyan zenekar vagyunk, ahol a szöveg csak másodlagos. Az éneket is egy hangszernek tekintjük és úgy is használjuk, sokféle „effekttel” és „torzítással”. Vagyis egy rakás frazírt kigyúrtam, de ezek közül jó pár csak angolul szólal meg igazán és persze vannak olyanok is, amik inkább magyarul működnek. Úgy szerzünk dalt, hogy sokáig csak halandzsázok a zenére, majd, ha megvan a dallamív és a hangzás – meg az ihlet – megírom rá a szöveget. Aztán úgy vagyunk vele, hogy ha már van szöveg, akkor szóljon is valami értelmesről, ne csak a szokásos párkapcsolati témákról, hogy „mennyire szeretem”, vagy „hogy elbánt velem”. A rocktól talán el is várható, hogy tükröt tartson nekünk, a szokásainknak és a mindennapjainknak és ne csak köldöknézős rinyálás legyen az egész.

És bár egy eredetileg angol ajkú műfajról van szó, írtam magyar nyelvű dalokat is. A nagylemezen például ott van a Fogyassz! és a Youtube csatornánkon is el lehet csípni még 1-2-őt próbatermi változatban.

Vannak csapatok, akik épp fordítva működnek, szövegeket zenésítenek meg, sőt, egyesek kultúrmissziónak tekintik a magyar nyelv ápolását ebben a formában is. Mások meg simán csak azért nyomják magyarul, mert itthon még egy ócska dalt is sokkal könnyebb eladni magyarul, mint egy igazán jót angolul… Nálunk se a kulturkapmf, se a marketing szempont nem játszik, kompromisszumok nélkül zenélünk, ami szerintem főleg az utóbbinál sokkal inkább rákenroll – és persze azzal jár, hogy 16 év után is sokszor csak 5 embernek játszunk.2010-ben készült el a csapat első nagylemeze. Milyen formában került ez kiadásra?

Szerzői kiadásban gondolkodtunk kezdettől fogva, éppen a kompromisszumok elkerülése végett. És mivel a CD-nek és a kazettának már ’10-ben is leáldozott, ezért csak online toltuk ki az anyagot, amit bárki meghallgathat a honlapunkon, vagy akár ingyen le is töltheti, ha tetszik.

2016-ban jött az utolsó EP. Milyen volt ezzel kapcsolatban a visszajelzés?

Reméljük nem az utolsó, csak a legutóbbi!  Eddig minden fórumon kizárólag pozitív visszajelzést kaptunk rá és úgy tűnik, élőben is jól működnek a dalok, ha lehet még erősebbek, mint az EP-n. Ez meg is lepett picit, mert a trendekkel ellentétben – amire a kislemez Who Cares the Trends?! címe is utal – nem 5 egyforma nótát írtunk rá, hanem 5 teljesen különbözőt, amik még stílusban is eltérnek egymástól. Egyedül a hangzás miatt egységes az EP.

Ha be kéne magatokat azonosítani stílus szerint, hova sorolnátok a zenéteket?

Szerintem kétféle zene van ami tetszik, meg minden más. A magam részéről az előbbibe sorolnám. De komolyra fordítva rengeteg stílusba belekapunk, ezért nem tudnám igazán belőni. Mondjuk úgy, hogy a punk-rock-tól a grunge-on át a stoner-ig és mindenféle metal-ig van benne minden.2018-as tervek?

Befejezni a lakásfelújítást, nyaralni 2 hetet egyben, átszervezni a hétköznapokat, hogy élhetőbbek legyenek… Az Involuion-nel pedig jó volna minél többször és minél több helyen fellépni. Tavaly óta igyekszünk a fővároson kívülre is a lehető legtöbbet menni – klubtulajok, koncertszervezők nyugodtan keressenek –, és kész van egy újabb EP-re való nóta. Ha a pénztárcánk is engedi, jó volna ezeket fölvenni. Most jelent meg a Wasted-re a saját gyártású videó klipünk, ami egyben a zenekar második klipje és a Lullaby-ra is tervezünk valamit, de ez még képlékeny. A legmeghatározóbb talán az lesz, hogy Ádám kimegy 3 hónapra Londonba dolgozni, ezért mindent ehhez kell igazítani.

2018-as koncertek?

Ádám útja épp az év első felére esik, ezért eddig semmi konkrét, de talán összehozunk még előtte egy „búcsúbulit”. Érdemes követni minket a Facebook-on, vagy a honlapunkon, ott minden fejleményről beszámolunk!

A kérdésekre Mayer Máté válaszolt.

Ezen hír származási helye: Metalkilincs
( http://metalkilincs.hu/news.php?extend.3555 )