Hír: Orfeus – „Csak előre van!” - Interjú
(Kategória: Interjú)
Küldte: Andrea
kedd 12 december 2017 - 17:16:51


Jövőre lesz 30 éves a zenekar. Mi tartja életben az Orfeust?

Igazán? Minden túlzás nélkül? Én! Nem fellengzés, de aki ismer, tudja, hogy a zenében maximalista vagyok. Én még, ilyen időkben nőttem fel. Ilyen példák voltak előttem, az akkori elöljáró bandák profizmusa, hozzáállása. De azt gondolom, a magán életben, is mint ember, ilyen vagyok. Valamit vagy csinálok 1000%-on, vagy nem. Nálam, ilyen tesze-tosza molyolás,,, zenélgetünk, na az Nincs! Ezerrel, előre... És hát a társaim, azért veszik a lapot..... néha kissé talán nehezen... de együtt vagyunk... de ezt ők tudnák igazán, elmesélni.... ( max, cenzúrázom.. hihi.......)))

A mai rockzene kedvelők nagy többsége (szerencsére) még nem élt, vagy nagyon kicsi volt 1988-ban. Mesélnél a kezdetekről?

Hát igazán, lehet hogy a dátum, 1989?.Valami ilyesmi, vagy 1988? Talán még a középiskola utolsó évében volt.. ültünk a suli lépcsőn, és akkor találtam ki, hogy csinálok, egy Rock bandát. Előtte már volt nekem suli zenekarom, de az olyan kis könnyed volt, Beatles, Illés, dalokkal...- no és oda fordultam Farkas István Ricsy barátomhoz és azt mondtam, te leszel az énekes.... aztán utána, össze szedegettük, így-úgy a többi emberkét valahogy, ami azért nem volt könnyű. Tudod, akkoriban azért nem volt oly egyszerű felszerelést venni, beszerezni..de megoldottuk... s elindult a dolog. Nyilván, nem volt akkora zenei tudásunk még a Rock-ban, így lemezekről, élő koncertekről, a hazai kedvenc bandáink dalait szedtük le, illetve a külföldi nagyok dolgait is, legalább is jó magam, én már akkor is kacsintgattam a kinti dolgok felé. Mert jócskán előbbre tartottak, és ez mai is így van, így tanultunk, nem volt még Youtube, meg Internet, de addig küzdött az ember a hangokkal, míg össze jött. Én, már ekkor is írtam dalokat.... talán ez, vele született tulajdonsága az embernek...gondolom én, de a mai napig, egyfajta belső késztetés, vagy ilyesmi. Ki kell írni magamból a dalokat....különben megbolondulok... ez nálam, ilyen. De nem vagyok őrült... vagy mégis?...

No szóval, így ment előre a szekér, tagok jöttek-mentek, kinek hogy volt erre affinitása, de a linkeskedést, soha nem szerettem. Sok embert lecseréltem, pont ezért. De tudod?.. az 1000 % ! Aztán katonaság, az t elég rosszul éltem meg, hisz elvettek 1 évet a zenekari életemből. De aztán utána újra előre, újabb tagokkal s ekkor tájt ismertem meg az Oszit, Oszter Dés Tamás énekest, ez 1991 körül volt, s azóta is itt van mellettem, ha volt is kisebb nagyobb leállás, de a mai napig együtt vagyunk. Valahogy, oka van! Azt gondolom, semmi nincs véletlenül. Akik, mára már nem játszanak, valamiért abba hagyták, és ugye ilyenkor jönnek a kifogások, család, stb...de aki igazán ezt csinálni akarja, ott nincs kifogás, csak előre van... és nem szeretem a kifogásokat, mellé beszéléseket. Csak előre van!

Hogy történt az újjáalakulás?

Talán sokan tudják, kisebb leállások, szünetek azért voltak, hisz a 90-es években, szinte minden banda leállt, feloszlott, átalakult, mi sem voltunk kivételek. 2006 körül elkezdtem a BA-ROCK produkciómat a győri Filharmónikusok egy csapatával. Itt ugye Vivaldi, Mozart, Bach, és Yngwie Malmsteen műveket játszottam szólistaként, klasszikus zenei kísérettel, „torzítós gitáron”.... Nagyon jó... de ugyan ebben az évben, Vida Ferivel megalapítottuk a Vida Rock Band-et. Itt 10 évet húztunk le együtt, 3 lemezt írtam, amit a Nail Records, Hartmann Kristófék adtak ki. Régi ismeretség, barátság... Aztán, 2016 közepe, vége felé, kissé más zenei elképzelések miatt, abba maradt a meló, sajnos rá fél évére Vida Feri, örökre megpihent. Nagyon érzékenyen érintett engem és a fiúkat is. Én régebb óta, kb. 1986 óta ismertem és jó barátságban voltunk. Lepadlóztam aznap, amikor többen hívtak, a hírrel. Máig hihetetlen. Tudod, valahogy azonosak voltunk azzal, ahogy a zenéhez, zenekarhoz álltunk. Maximálisan, előre! De nagyon hosszú történet áll, már a banda mögött... dióhéjban kb, ennyi.

A jelenlegi tagokról mit kell és mit lehet tudni?

Ugye az Oszit, mint énekest, már említettem, mellette régi tag még, Horváth Péter basszeros, aki szintén 1991 óta velem van. A dob és szinti poszton pedig Csóka Csaba és Borbás Steve van a bandában, akikkel a Vida RB-ben is már együtt voltunk. Bőven van egymáshoz rutinunk.


Napokon belül megjelenik a zenekar következő albuma, Színház a világ címmel, a téli dupla Hammer mellékleteként. Ha ajánlani kéne a rock rajongóknak, mit mondanál a lemezről pár szóban?

Én, úgy fogalmaznám meg, hogy egyfajta társadalomkritika a dalok többsége. Ugye, nagyon érdekes világ lett 1989 óta. És itt nyílván nem arra gondolok, hogy homokba kell dugni a fejünket, de azt gondoljuk sokan ebben az országban, hogy nem jó felé mennek a dolgok. Előzőekben említettem a szakmai maximalizmust, ( ez persze bármely területre érvényes, nem csak a zenére) na ez mára messze áll nagyon sokaktól. Egyszer olvastam egy hosszú kritikát ezzel kapcsolatban, s a szerző írta ( nagyon jó a megfogalmazás) a Középszerű szar és annál lejjebb... na ez van sokaknál, sokak fejében...s ezek vannak többen. Akinek nem inge, nem veszi magára. De tegyük a szívünkre a kezünket: ki, hogy látja el a napi munkáját, dolgait, stb...

A média, sajnos generálja évtizedek óta a sok gagyit és szart..és sokan be is kajálják simán. Nincs az emberek többségének saját akarata, gondolata, lásd RENDSZERORSZÁG c. dal... vagy sokan, másnak, többnek akarnak látszani, mint amik valójában. Tetszelegnek a facebookon mindenféle hülyeségeket befotózva, gyártják a szürke semmit mondó írásokat, hamis életükről, erről szól a SZÍNHÁZ A VILÁG és még sorolhatnám. De van, minden más jellegű téma is a dalokban, összetartás, összefogás, Magyarság, pl. EZER ÉV JOGÁN.

És van egy szép lírai dal, a MIKOR ANGYAL LETTÉL. A téma, sajnos az elmúlásról szól, s pl. ezt a dalt, Vida Feri emlékének ajánljuk.


Győri a zenekar. Nehezebb vagy könnyebb vidéki bandaként létezni?

Mindig is nehezebb volt. Az ország, még mindig Budapest központú. Ott van fent minden.... Kiadók, normális koncert helyszínek, stb...

2018-as tervek?

Reméljük az új lemez tetszeni fog az igazi Rock társadalomnak, - mert ugye hírtelen sok lett a „Műrocker”- akiknek lövésük nincs a rock zenéhez,,- szóval, reméljük a jó fogadtatást jó berkekben, s ebből kifolyólag sok koncertet, megfelelő színvonalú eseményeken, helyszíneken.

A kérdésekre Kovács Fery válaszolt.
Ezen hír származási helye: Metalkilincs
( http://metalkilincs.hu/news.php?extend.3471 )